ORQUÍDIES EN PERILL

ORQUÍDIES EN PERILL

Dia darrere dia, desapareixen en el Planeta quantitats innumerables d’espècies salvatges, degut principalment, a la destrucció dels seus hàbitats. La regressió dels espais naturals de tot el Planeta és un fet inqüestionable. Les plantes són unes de les més afectades i, entre elles les orquídies, de les més vulnerables.

Les Orquídies silvestres, són molt sensibles en els canvis en el substrat que en els últims anys ha estat modificat per les pluges fertilitzades carregades de contaminants provinents de la ramaderia industrialitzada.

 

O. en P Mosques vermelles tiff

 

L’augment del turisme i la conseqüent modificació dels espais naturals, amb la construcció de grans hotels i infraestructures (moltes vegades sense cap sentit), el senderisme i excursionisme a zones d’alt valor ecològic, juntament amb la moda del ciclisme de muntanya i dels vehicles tot terreny, ha fet que es puguin visitar els més amagats recons dels espais naturals.

Històricament, i encara avui en dia, a països com Turquia, es fan unes cremes anomenades “salep”, fabricat amb els tubèrculs d’orquídies, amb finalitats afrodisíaques i medicinals que han provocat la pràctica desaparició d’algunes espècies del gènere Himantoglosum.

Les atractives flors d’aquestes plantes, fan que siguin irresistibles per ser recol·lectades per persones que desitgen tenir-les en el gerro del menjador o, inclús, per cultivar-les per la seva venda.

 

Serapias nurricaOrchis conica

 

 

La fotografia digital, ha contribuït al fet que moltes persones surtin al camp amb la finalitat d’aconseguir la millor fotografia i, a vegades, prioritzen les seves fotografies al manteniment de l’entorn i a la vida de les mateixes plantes, modificant tot el que els i molesta per fer la seva foto, inclús arrancant els exemplars per traslladats a una altra zona per fer una fotografia amb millors condicions. I a sobre s’auto anomenen fotògrafs de natura!

 

 

 

Encara que les lleis particulars de cada país (i de cada regió) té la seva pròpia normativa sobre espècies protegides (per exemple, si no vaig errat, a Balears, tan sols ni ha tres de protegides legalment, dues Orchids i Serapia nurrica). CITES te inclòs a 418 espècies d’orquídies a Espanya (estan pràcticament totes prohibides) per la seva comercialització i distribució. 628 orquídies epífites i terrestres estan dins la llista vermella de la UICD d’espècies amenaçades.

 

O. en P Longuicornu tiff

Davant de tot això, els aficionats a l’observació i fotografia d’aquestes plantes, hem de tenir molta cura al caminar i evitar trepitjar-les, no recol·lectar-les i destruir l’entorn per cap motiu, ser molt prudents amb donar la localització exacta a qualsevol, considerar-les totes elles protegides.

Donar-les a conèixer i intentar participar en associacions sèries d’orquideofils, també ajuda a protegir a aquestes meravelloses orquídies en perill.

 

 

Fonts: Guia de las Orquídeas de España y de Europa. Caib. Cites. Uicd.

Filled Under : Orquídies

Please login to comment.