CAÇADORS D’ORQUÍDIES

CAÇADORS D’ORQUÍDIES

L’afició per aquestes estranyes plantes no és cap novetat. A principis del segle XVIII, Anglaterra ja va importar les primeres espècies de les regions tropicals i abans ja s’havien fet intents pel cultiu d’orquídies terrestres.

 

Abellera banyuda

 

Els relats dels primers recol·lectors, les seves aventures dins dels boscos tropicals, varen contribuir a crear llegendes entorn d’elles que encara perduren…

 

Jo les vaig descobrir ja fa uns anys i, a mesura que passa el temps, creix el meu interès per aquestes bellíssimes plantes.

 

Aquesta afició, m’ha portat a recórrer els recons més inhòspits de l’Illa de Menorca, aprofundir dins els boscos, marines i garrigues de l’Illa buscant noves espècies.

 

 

 

Preguntant amb aficionats per noves localitzacions desconegudes per mi, també he après que els homes les tenen com un tresor particular. Alguns t’informen del que saben; altres et volen confondre donant-te pistes falses, com que ja ha florit, ja te l’ensenyaré l’any que bé…

Amb el temps he après les èpoques de floració de cada espècie, xerrant amb amics biòlegs i investigant t’assabentes dels diferents tipus de substrat on viuen, …i caminant, caminant i caminant moltíssim acabes trobant sempre el que busques.

Doncs bé, fa uns dies vaig localitzar aquesta raríssima orquídia, que feia uns anys buscava. Es distribueix pel mediterrani occidental, i a Espanya, tan sols es troba a les Balears. Es tracta, probablement de l’orquídia més escassa a Menorca:

 

Anacamptis longicornu (Abellera banyuda), pertany al grup de Anacamptis gr. morio.

Abellera banyuda 4

 

 

S’identifica fàcilment pel color intens dels lòbuls laterals del label i per l’allargada del seu esperó. Pot aconseguir els 40 cm d’alçada i la trobarem únicament en terrens silícics de l’Illa. Floreix entre el mes de febrer i el d’abril.

És preciosa!!!

Filled Under : Orquídies

Please login to comment.